De perfecte brownie bakken: 4 tips voor succes

De perfecte brownie bakken: 4 tips voor succes

Een heerlijke brownie bakken is niet moeilijk als je een paar basistips volgt. In dit artikel delen we 4 tips om de perfecte brownie te maken.

Ten eerste is het belangrijk om de juiste ingrediënten te gebruiken. Kies voor pure chocolade met minimaal 70% cacao en roomboter. Gebruik geen margarine, dit geeft niet het juiste smeuïge mondgevoel.

Ten tweede is de juiste bereiding essentieel. Smelt de boter en chocolade au bain-marie, roer het beslag goed glad en bak de brownies niet te lang. Haal ze uit de oven wanneer het beslag nog zacht is, de brownies zetten na het bakken nog op.

1. Kies de juiste chocolade

Voor brownies is pure chocolade met minimaal 70% cacao ideaal. Deze chocolade geeft een intense smaak en zorgt voor een heerlijk smeuïge textuur. Vermijd melkchocolade, deze bevat te veel suiker en te weinig cacao voor brownies.

2. Gebruik roomboter

Roomboter geeft de lekkerste smaak en textuur aan brownies. Gebruik dus zeker geen margarine! De roomboter zorgt voor de typische smeuïge mondfeel.

3. Smelt de chocolade au bain-marie

Smelt de chocolade en boter au bain-marie, dus boven een pan met heet water. Dit voorkomt dat de chocolade aanbrandt. Roer tot de massa helemaal glad is.

4. Bak de brownies niet te lang

Brownies zijn op hun best wanneer ze een beetje zacht en smeuïg van binnen zijn. Haal ze uit de oven wanneer het beslag nog wat zacht oogt, na het bakken zetten de brownies verder op.

Veelgestelde vragen over brownies bakken

Hoe smelt ik chocolade au bain-marie?

Doe de chocolade samen met de boter in een hittebestendige kom of pan. Zet deze kom op een pan met water, zodat de kom niet rechtstreeks op de bodem van de pan staat. Breng het water aan de kook. Roer regelmatig tot de massa gesmolten is.

Hoe voorkom ik dat mijn brownies droog worden?

Haal de brownies op tijd uit de oven, dus voordat ze helemaal gaar lijken. De brownies zetten na het bakken nog op. Bak ze ook niet te lang, maximaal 25 minuten is genoeg.

Hoe maak ik fudge brownies?

Voor extra smeuïge fudge brownies kun je wat meer boter toevoegen. Ook kun je 100 gram pure chocoladepasta toevoegen voor extra chocoladesmaak.

Kan ik brownies invriezen?

Jazeker, brownies vriezen goed in. Laat ze volledig afkoelen en vries ze daarna in. Zet ze een paar uur voor serveren in de koelkast om rustig op te warmen.

Hoe bewaar ik overgebleven brownies?

Bewaar brownies in een afgesloten trommel, bij voorkeur in de koelkast. Ze blijven zo een paar dagen goed. Je kan ze ook invriezen.

Hoe maak ik brownies met noten?

Voeg bij het beslag 50 tot 100 gram grof gehakte noten toe, zoals pecannoten, walnoten of amandelen. Meng de noten voorzichtig door het beslag.

Wat voor bakvorm gebruik ik?

Een vierkante of rechthoekige cake- of brownievorm werkt het beste. Gebruik bij voorkeur een donkere vorm, dit geeft mooiere randjes.

Hoe maak ik brownies zonder eieren?

In plaats van eieren kun je 60 ml appelmoes gebruiken. Dit bindt het beslag ook. Voeg eventueel 1 el maizena toe voor extra binding.

Conclusie

Met deze 4 tips voor het kiezen van de juiste ingrediënten, de bereidingswijze en het op tijd uit de oven halen, bak je gegarandeerd de lekkerste brownies. Pure chocolade, roomboter en een smeuïge, beetgaar gebakken textuur zijn essentieel. Volg de tips en geniet van huisgemaakte brownies!