De beste wandelroutes in Nederland

De beste wandelroutes in Nederland

Nederland heeft veel mooie natuurgebieden die uitnodigen tot wandelen. Van de Waddeneilanden tot de Ardennen, overal zijn prachtige routes te vinden voor korte en lange wandelingen. Wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook een manier om de natuur te ontdekken en tot rust te komen.

In dit artikel zetten we een aantal van de mooiste wandelroutes in Nederland op een rij. Van kustwandelingen tot meerdaagse trektochten door de groene longen van ons land. Voor elk wat wils!

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Nederland wacht!

Texel – Eierlandse Duinen

De Eierlandse Duinen op Texel vormen met hun uitgestrekte zandverstuivingen een uniek duingebied. De route van 6km voert je langs schapen, konijnen en door de woeste duinnatuur. Let op de vogels zoals bergeenden en scholeksters.

  • Lengte: 6 km
  • Startpunt: De Cocksdorp
  • Markering: Gele paaltjes

Kennemerduinen – Duinrell

Wandel vanaf Duinrell door de Kennemerduinen naar het strand van Bloemendaal. Onderweg kom je langs mooie duingebieden, bossen en zelfs een kudde schapen. Neem na afloop een verfrissende duik in zee!

  1. Verlaat Duinrell richting het noorden
  2. Volg de bordjes ‘Kennemerduinen’
  3. Loop door tot het strand

Ardennen – Vijlenerbos

Het Vijlenerbos in Zuid-Limburg staat bekend om de vele wilde hamsterburchten. Tijdens deze route van 12km kom je voorbij uitgestrekte akkerlanden waar deze grappige diertjes leven.

Lengte 12 km
Startpunt Vijlen
Markering Rode paaltjes

Drents-Friese Wold – Dwingelderveld

Trek eropuit in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Je wandelt door uitgestrekte heidevelden en naaldbossen. Onderweg is er een grote kans op wild zoals reeën en edelherten.

Veluwe – Klompenpad

Loop mee over het speciaal aangelegde Klompenpad op de Veluwe, geschikt voor jong en oud. Geniet van de bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Let op voor de schapen die hier vrij rondlopen.

Veelgestelde vragen

Welke periode is het beste om te wandelen?

In Nederland kun je het hele jaar door wandelen. Elk seizoen heeft zo zijn charmes. De lente en herfst zijn ideaal vanwege de matige temperaturen. In de zomer bloeit de natuur volop maar kan het warm worden. ’s Winters kan het koud zijn maar is het sprookjesachtig mooi met sneeuw.

Hoe bereid ik mij voor?

Goede voorbereiding is belangrijk. Kies een route die past bij je conditie. Neem voldoende eten en drinken mee. Controleer het weerbericht. Trek stevige, waterdichte schoenen aan. Neem een kaart en/of GPS mee. Laat iemand weten waar je gaat wandelen.

Wat moet ik meenemen?

Naast eten, drinken en goede schoenen is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen: een regenjas, zonnebrandcrème, een pet of hoed, een EHBO-kitje en een opgeladen mobiele telefoon voor noodgevallen.

Kan ik mijn hond meenemen?

In de meeste natuurgebieden mogen honden mee, mits aangelijnd. Informeer van tevoren of er geen losloopverbod geldt of dat er losloopzones zijn waar je hond vrij kan rennen.

Moet ik entree betalen?

Voor veel nationale parken en natuurgebieden betaal je een kleine vergoeding. Koop van tevoren alvast online een ticket om drukte bij de ingang te voorkomen.

Tot slot

Nederland biedt volop keus voor prachtige wandelingen in de natuur. Ga eropuit en geniet van al het moois dat ons land te bieden heeft. De frisse neus en ontspanning die het wandelen je geeft, zijn een goede beloning voor je inspanningen. Veel plezier en denk eraan: neem afval mee terug!