De beste manieren om geld te besparen op boodschappen

De beste manieren om geld te besparen op boodschappen

Met de stijgende kosten van levensonderhoud is het belangrijker dan ooit om te besparen op je boodschappen. Gelukkig zijn er tal van manieren om slimmer en voordeliger boodschappen te doen. In dit artikel bespreken we de beste tips om geld te besparen tijdens het doen van boodschappen.

Allereerst is het belangrijk om vooraf een boodschappenlijstje te maken en je daaraan te houden. Impulsaankopen zijn een van de grootste oorzaken van onnodige uitgaven in de supermarkt. Als je van tevoren nadenkt over de maaltijden van de komende week en precies opschrijft wat je nodig hebt, zul je minder geneigd zijn extraatjes in je winkelwagentje te gooien.

Vergelijk ook prijzen van verschillende merken. Huismerken van supermarkten zijn vaak een stuk goedkoper dan A-merken. Kies bijvoorbeeld eens voor het huismerk in plaats van voor de bekende merknaam bij artikelen als pasta, rijst, blikgroente, etc. De kwaliteit is vaak vergelijkbaar, voor een lagere prijs.

Koop seizoensgebonden groente en fruit

Groente en fruit die in het seizoen is, is vaak een stuk goedkoper. Koop dus zoveel mogelijk seizoensproducten. In de winter betekent dit bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes en sinaasappels. In de zomer kun je juist voordelig aan courgette, tomaten en aardbeien komen.

Let op aanbiedingen en kortingen

Houd folders en aanbiedingen van verschillende supermarkten in de gaten en stockeer in wanneer producten die je regelmatig koopt in de aanbieding zijn. Denk bijvoorbeeld aan producten met een kortingsticker, 2 halen 1 betalen acties en bonusaanbiedingen. Je kunt op deze manier flink besparen op je boodschappen.

Koopt non-food artikelen elders

Non-food artikelen als schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en keukenrollen zijn vaak een stuk duurder in de supermarkt dan bij drogisterijen en andere winkels. Overweeg om deze producten elders te kopen. Je zult zien dat je al snel een paar euro per artikel bespaart.

Product Supermarktprijs Prijs bij drogist/winkel
Tandpasta € 2,99 € 1,99
Toiletpapier € 5,49 € 3,99

Vermijd verspilling

Gooi zo min mogelijk weg. Plan je maaltijden zo dat je restjes kunt gebruiken en bewaar overgebleven groente en fruit goed. Maak een wekelijks overzicht van wat je in huis hebt en gebruik producten voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Zo voorkom je onnodig weggegooid voedsel.

Koop vaker bij goedkopere supermarkten

Vergelijk prijzen van verschillende supermarktketens. Discounters als Aldi en Lidl zijn over het algemeen goedkoper dan de reguliere supermarkten. Wissel af en koop de ene week je basisboodschappen bij de discounter en de andere week bij een duurdere supermarkt voor specifiekere producten.

Koop in bulk

Bepaalde producten zijn juist goedkoper als je ze in grotere hoeveelheden koopt. Denk aan artikelen met een lange houdbaarheid zoals rijst, pasta, blikken soep en conserven. Dit scheelt vaak behoorlijk in de prijs per kilo of per stuk. Je kunt de bulk aankopen vervolgens over langere tijd gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste aanbiedingen vergelijken tussen supermarkten?

Maak gebruik van verschillende folders en apps om aanbiedingen te vergelijken. Bekijk ook de wekelijkse aanbiedingen op de websites van supermarkten. Zo zie je gemakkelijk waar de lekkerste aanbiedingen zijn.

Hoe voorkom ik impulsaankopen tijdens het boodschappen doen?

Maak een boodschappenlijstje en neem alleen contant geld mee. Loop met een doel door de winkel en wijk niet af van je lijstje. Ga ook nooit met honger boodschappen doen, dit vergroot de kans op impulsaankopen.

Wat is de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan?

Maak een planning, ruim je voorraadkast op en bewaar producten op de juiste manier. Vries groente en fruit in als je het niet op tijd op kunt maken. Restjes kunnen vaak prima nog een keer worden gebruikt.

Hoe bereken ik de prijs per eenheid om producten te vergelijken?

Deel de prijs van een product door de hoeveelheid (in kg, liter, stuks, etc). Zo kun je de prijs per kg, per liter of per stuk vergelijken tussen verschillende verpakkingsgroottes en merken.

Wat zijn goede manieren om eten dat over is de datum in te vriezen?

Verdeel grote hoeveelheden voedsel in porties alvorens in te vriezen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld ijsblokjesvormen of kleine bakjes. Noteer op elk item wat het is en wanneer je het hebt ingevroren.

Met deze tips voor het besparen op je boodschappen, kun je flink wat geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Met een beetje planning en discipline in het boodschappen doen, houd je meer budget over voor de leukere dingen in het leven. Veel succes en bespaarplezier!