Voor patiënten

 

Beknopte[1] informatie over onderzoek met ART-I02 bij patiënten met reumatoïde artritis

 Op zoek naar patiënten met reuma

Het CHDR onderzoekt momenteel het nieuwe middel ART-I02. Dit is een experimentele behandeling voor gewrichtsontstekingen door reumatoïde artritis ('reuma'). Wij onderzoeken of deze nieuwe aanpak veilig is en goed wordt verdragen. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar patiënten met reumatoïde artritis die een operatie aan een vingergewricht verwachten te ondergaan.

Wat we al weten van deze behandeling

ART-I02 is nog niet bij mensen getest. Het middel moet ervoor zorgen dat met een eenmalige behandeling, er een ontstekingsremmende stof wordt aangemaakt in een ontstoken gewricht. De ontsteking wordt daardoor hopelijk minder. ART-I02 brengt hiervoor de erfelijke code (het gen) voor de ontstekingsremmer in de cellen rond het gewricht. Dat heet gentherapie. ART-I02 is een onschuldig virus, dat in staat is om het gen in cellen in te brengen. De behandeling is uitgebreid getest in het laboratorium en in proefdieren.

Hoe het onderzoek in zijn werk gaat

Als u belangstelling heeft om mee te doen, krijgt u eerst aanvullende informatie. Wanneer u dan wilt en kunt meedoen, wordt u medisch gekeurd.

Voor het onderzoek zelf komen alle deelnemers in de loop van een half jaar tien keer naar het CHDR, de behandeling zelf is eenmalig. Op de eerste dag krijgt elke deelnemer ART-I02 ingespoten in het ontstoken vingergewricht en blijft enkele uren bij ons. Alle andere bezoeken zijn te vergelijken met een gewoon bezoek aan een polikliniek. U wordt lichamelijk onderzocht. Bloeddruk, hartslag en temperatuur worden gemeten en we nemen bloed af. Ook urine, ontlasting en speeksel worden verzameld. In de jaren na het onderzoek wordt elke deelnemer nog eenmaal per jaar telefonisch benaderd om te vragen hoe het gaat.

De nadelen en voordelen van meedoen

Meedoen aan dit onderzoek kost tijd voor de bezoeken aan het CDHR. De eenmalige injectie in het vingergewricht kan pijnlijk zijn. Ook kan het gewricht na de injectie enige tijd gezwollen of verkleurd zijn. Bij elk bezoek worden tests gedaan en bloed afgenomen. Die kunnen onprettig zijn.

ART-I02 is een nieuw middel. Er kunnen dus onverwachte bijwerkingen optreden. We nemen natuurlijk wel alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om de risico's zo klein mogelijk te houden.

Over de effecten van ART-I02 op de reuma is nu nog weinig te zeggen. Als de ontsteking zou verergeren na inspuiting van ART-I02, dan zal de operatie eerder plaatsvinden. Mogelijk zorgt het middel voor een vermindering van de ontsteking in het vingergewricht. Een eventuele operatie kan dan uitgesteld worden of is misschien zelfs overbodig.

Hoe kan ik meedoen en is er een vergoeding voor deelname?

Wanneer u overweegt om mee te doen aan dit onderzoek, kunt u contact opnemen met Josine Vrouwe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt dan uitgebreidere informatie. Ook kunt u altijd bellen of mailen met vragen. Deelnemers aan het volledige onderzoek krijgen naast een reiskostenvergoeding een vergoeding van € 1190. Ook hierover krijgt u nog nadere informatie.

 


 

[1]              Deze brochure is bedoeld als eerste kennismaking met dit onderzoek. Als u wilt deelnemen aan het onderzoek, vragen wij u dringend om de volledige informatie zorgvuldig te lezen. Daar staan verscheidene belangrijke details in die in deze beknopte versie niet worden vermeld.

 

Arthrogen op LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.